Tuesday, April 27, 2010

Ribbon, reben.

I found this blog in another blog. It's a fashion blog. With her killer hi heels, cute bows and scarf, pretty pretty handbags and super gorgeous smile..


U grrls gotta have a look !



Tips for Taking Road Trips with Kids

[Source]

I'm planning a road trip with BFF to Terengganu this June. This might help u too, parents.

1. Leave early in the morning, before Breakfast. This way you can get a few hours under your belt while the kids (hopefully) sleep in the car. Then stop for breakfast.

2. If your budget allows, buy your child(ren) a new toy for the trip. Don’t let them play with it until you are in the car and on your way.

3. Bring along a portable DVD player if your car doesn’t already have one. For long trips, pack at least 3 or more DVD’s. It’s even better if you can buy a couple of new ones to keep your child(ren)’s attention better.

4. Pack a cooler with lots of your kids favorite snacks, drinks and sandwiches. Keep the cooler handy in the car, so you can just reach in and give them something. Packing your own food saves on costs.

5. Stop at a nice rest area to eat your meals. This will be less stressing then hauling the kids into a crowded McDonald’s. It giving the kids a chance to run around and exhaust some of their energy.

6. Stop every 3-4 hours. If you are traveling with small kids like us, you will really want to take advantage of this tip. Kids don’t have a concept of time. By the time 3 hours goes by in a car it seems like forever to them. Even stopping at a gas station and letting everyone get out of the car and stretch their legs for a few minutes really works.

7. Play car games. A favorite of ours is ‘Cops and Vette’s’. One point is given for every police car spotted and two points are given for Corvette’s. But if you call a car and it’s not correct then you deduct the points. It even helps to spot that hidden police car before he spots you!

8. Bring plenty of pillows and blankets. Children are more likely to sleep in the car if they are comfortable.

9. If you plan to stay somewhere overnight before traveling the next day, pack everything you need for the night in one bag. That way when you get to the hotel you don’t have to unload the whole car.

10. Check the hotels to see if they offer free breakfast. If we arrive at the hotel in the evening, they can eat dinner for free and then breakfast the next morning. Once again it saves on costs, especially if you pack your own lunch.

I hope these tips help you on your next road trip.

R is for wish come true.

I found something i wrote back then when i was pregnant.
"nak baby sehat, sempurna, gemok, putih, embam, tomel dan bulat!"
That's exacly what i wrote.

And poof!, i got what i pray for. Alhamdulillah. His flawlessness made me cry.


His first day on earth.

Yesterday.

What did i do, to deserve all this? by Sue Anna.



Saturday, April 24, 2010

Mari belajar bahasa bayi II.

Kiranya ini kesinambungan yang hari tu lah ni.

Sekarang budak Muhammad Rayyan Azariq sudah masuk setahun 4 bulan 11 hari. Budak ini suka makan kuih belanda perisa coklat, London Choco Rolls dan tosai. Cakap pun dah makin pandai, bahkan menari juga semakin rancak. Mari kita lihat bahasa baru beliau.

Nom = Minum
Top = Tutup
Mam = Mamam / makan
Yeyek = Nenek
Nana = Banana
Pah= Tumpah
Tatepom = Bola yang banyak (mungkin)



*my rockstar ;)


Friday, April 23, 2010

The night is wet. Very, very wet.

Jangan terpesona sangat dengan tajuk entry ni. Saje je nak membutakan mata korang.

Hari jumaat, working hour korang camane? Kalau macam aku, 7.30am sampai 12.15pm. Rehat sampai 2.45pm pastu 4.30pm balik. Rehat ada 2jam 30minit.

Dan korang tau tak 2jam 30minit tu sangat lama kalau korang takde buat apa-apa? 15minit sebelum 12pm tu konfem sume dah berterabur keluar cari makan. 12.30pm dah naik opis. Kalau rajin pegi Great Eastern. Beli odorono kat Watson, tengok cadar kat Aussino. Bosang aku.

Dah tu kembali semula ke opis. Belek FB, blogwalking, window-on9-shopping. Lama mana sangat lah, mata dah seret, pinggang pun dah lenguh. Pergi surau belakang, tujuan nak tido. Golek golek golek, mata takleh tido. Ekon terlalu sejuk. Sumpah sejuk, rasa macam 11 darjah celcius kot? Cahaya matahari jangan cite la, kadang-kadang satu hari tak kene sunlight. Badan dah naik kuning.

Ok, dah golek golek, mata takleh tido. Kua balik surau, duduk balik kat depan pc. Bukak FB balik. FB agak sunyi, sume laki gi semayang jumaat. klik sane, klik cni. Nuffnang, Google, Maybank2u, sume dah nampak kabur. Pale dah tak bole nak loading. Jam baru 1.45pm. PEHH!

Yang lain-lain, ada yang balik umah. Ada yang makan nasik lemak lebih pagi tadi kat pantry. Ada yang tgk wonderpet kat depan. Ada yang konvoi pegi Jalan TAR. 2jam 30minit kalau kat umah ni, macam-macam dah siap. basuh baju 3 round, siap sidai, siap kering dan siap lipat.

Any idea how to safe 150 minute of my time? It has to be save. Time is precious. Jalan TAR dan Great Eastern mahupun Ampang Point dah tak berhasil untuk aku.

The night is wet.

Monday, April 19, 2010

Who's the boss?


Sivaji the boss.


Monday, April 12, 2010

kalau aku nak pingsan sekarang boleh?

Lama tak update annnnn?

Sebab festama i nak pingsan of coz la sebab sekarang i kursus induksi. i fenat sangat uolls. jadi memang jarang on9 lah.on9 FB pon pakai hp saje. dah la kursus tersebut ada exam, presentation dan assignment.gila babi geng. dari awal pagi sampai membawak ke malam aktiviti. penat mental dan fizikal. super penat. balik pun tak sempat nak layan Layen.

Sebab kedua i nak pingsan..

video

Faruq HMC Phlow.

Sangat smart dancer, sangat cute, sangat berbakat, sangat Chris Brown Malaysia, sangat suka dia sangat! Dia tak sombong. Malah dia perasan dia adalah Mike Song Malysia ;)

Faruq, i support u and HMC all the way to the final showdown 2010!


Monday, April 5, 2010

Isnin yang ceria? You gotta be kiddin' me!

Hipokritnya kalau aku pernah ada isnin yang ceria. All i ever had is a black hectic full of hatred monday. Mendengar bunyi alarm tepat 6.00 pagi itu saja dah buat aku rasa nak muntah. Erghh.
Start esok pulak kena cepatkan 20 minit lebih awal. Don't ask.

Ok bye.

Thursday, April 1, 2010

b-b-bear w-w-with m-m-me

kiranya menaip sambil teketar-ketar la tu?

lama dah update blog.sebab? aku saket pinggang. memang xde kene mengena. menaip bukan pakai pinggang pun. tapi disebabkan saket yang keterlaluan, mood mengupdate dah terbang.

ya, termasuk hari ni dah 22 hari aku saket pinggang. minggu pertama saket taklah teruk sangat. pegi klinik doc kata kencing kotor walhal kencing tidaklah saket atau pedih. tapi dah doc bagi ubat sebeban, aku layankan jela makan. saket tak kurang. malah buah pinggang aku makin penuh dengan dadah yang tak terlerai.

minggu kedua, saket bertambah. pakej dengan demam sekali. dan pegi klinik lagi. doc cakap muscular pain. best kan muscular pain 2 minggu? makan lagi ubat sebeban lagi. rosak buah pinggang lagi.

minggu ketiga, cannot tahan anymore. nak pegi klinik mintak surat refer pakar. doc klinik nak inject, i kata nevermind. nak inject kat spital katanya. hospital pulak appt dengan ortopedik tak boleh lambat lagi.. 28hb kang nuuu haaa. time tu aku dah takde pinggang dah kot.

and 2 malam lepas, i lagi cannot tahan! pegi emergency dengan somi. ER katanya. doc inject montot. 5 minit kemudian i pingsan. somi sambut. demmm. drama mexico gittew.

dan hari ini, selepas 3 hari MC, aku kembali ke opis. jika bersin sekalipun akan tangkap kat pinggang. dah tu kena tahan bersin.

urut dah. inject dah. antibiotik dah. pain killer dah. sapu ubat dah. rehat dah. apa lagi? 22 hari tahu? dan paling aku tak tahan, kalau orang pk aku bwat-bwat saket..haih, rasa nak flying kiss kick je.

ok bye.