Monday, August 30, 2010

I need a vacation so,so bad.

Alone, or maybe with a close friend, not so many of them. Rayyan tinggal dengan Uwan. Dok situ dendiam mama nak relax. Mama will miss u so much definitely, but mama need a lil' rest sayang. Nanti kita video call oke? (konon macam dah packing nak pegi la tu?) Nanti lepas mama balik, kite gi Disneyland eh? -_-"

Nak lepak je dalam bilik golek-golek sepanjang hari tanpa menghiraukan apa-apa. Lapar makan, ngantuk tido. Nak kosongkan fikiran yang serabut, taknak fikir keje, taknak fikir masalah!

DAYM, i really need that!

Anyone?


Artsy, artsy.



Airplanes.


Can we pretend that airplanes
In the night sky
Are like shooting stars
I could really use a wish right now
Wish right now, wish right now
Can we pretend that airplanes
In the night sky
Are like shooting stars
I could really use a wish right now
Wish right now, Wish right now

Hayley Williams
<3


Friday, August 27, 2010

mi cumpleaƱos !

*mama taye baru 22 tawun tau! hah, peshal? nak gado?

Eh, tercakap Spanish pulak. Maklumlah dah terbiasa cakap spanish dengan Rayyan. Ahaks :D
Btw, maksud tajuk tersebut adalah my birthday! yang ke err.. 22. Eh, 26! Ok,ok bukan. 27 tahun. Damnnn! I am OLD! :D

Nothing much happening, there's no buffday present not even a buffday cake, maklumlah buffday di bulan puasa. Malam lak orang dah tak kuasa nak melayan, semua nak gi terawih. Nvm, once inna blue moon je buffday di bulan puasa. Dah tua pun, tak payah hadiah kot? '-_-
Kami sekeluarga keluar bershopping raya di Sg. Wang dan Pavilion. Aku bukan shopping raya kot, sebab bukan baju kurung, kuih raya mahupun pin tudung yang aku beli. Shopping raya for Rayyan to be exact. Tahun ni meriah sket untuk budak kecik tu sebab dia dah besar sket, baru terasa meriah gitew. Cukup dah la, baju melayu sepasang, shirt 3 helai, kasut raya taknak kalah sepasang, jeans satu. Sampin dan songkok later.

Hah, ada beberapa perkara lucu gak. Aku masuk Guardian Sg. Wang, nak beli barangan peribadi. Papa dan Ayan tunggu kat luar. Aku amek basket, jalan-jalan pusing-pusing carik barang. Pastu teserempak dengan sorang guy ni. He's not malay i think, but looks like malay. Dia pandang muka aku lama. Lama sangat. Aku buat muka pelik dan jalan terus and then he said something to me. Aku tak dengar, i tot he said something nasty and i was like 'huh?!' Pastu dia pandang mata aku dalam-dalam dan berkata "I SAID YOU LOOK BEAUTIFUL IN PINK". Senyum.
Aku macam ermm, pandang bawah muka merah, ermm "Thank You!". Jalan terus tak pandang belakang! Malu.

Pastu dah nak bayar pegi kaunter, bukak henbeg aku yang besar rumah tu, looking for my striking colour wallet and guess what, it's not there. Not at my ketiak also. Carik-carik lagi memang takde! Aku berlari keluar kat laki aku "Awak, mane wallet! Dalam henbeg takde! Awak sorok kat mane!" Damn. Dalam pale pikir abes lah cash-ic-lesen-kad kredit-membercard tupperware dan macam-macam lagi. Mampus! Terus, aku teringat sesuatu, berlari balik kat kaunter, check basket and there u are, wallet aku tengah tersengih sambil cekak pinggang dan berkata "Oo kau lupa mana kau letak aku lagi ehhh?" HAHA. Malu lagi.

Pastu kan masa nak balik kan, jumpa orang paling tinggi dalam dunia. Gila babi jakun aku dibuatnya. Tiiiiinnnngggggiiii giiillllaaaaa baaaabbbiiiii. Sumpah tinggi. Jakun aku. Pehh. Aku paras lutut dia je kot. Dan aku taktau apa die bwat berdiri kat tepi air pancut tu. Aku amek gambar dia sorok-sorok, laki aku kata "Jangan,nanti dia kejar!" Mampos. Kalau dia kejar aku, selangkah dia sama dengan 10 langkah aku. Mampos kena pijak.

*Kau nak kena pijak?


Wednesday, August 25, 2010

Kegilaanku!

Aku sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat cair tengok muka dia. Renungan dia, senyuman dia.. HOMAIGOD, kenapalah-kenapalah-kenapalah aku bukan Scarlett Johanson?? Sekarang ni dia jadi model BOSS, so setiap kali muka dia keluar tv, apa-apa sahaja yang aku sedang pegang akan terlepas. Setakat ni Rayyan belum lagi terlepas.

Ryan Reynolds, my baby!

Yes, i do!! If he as me to marry him, so we can go fishing every other weekend (jelim Iza) which is not gonna happen, so that doesn't count as cheating wife or what-so-ever. HUH!


Kek Buah Kukus.

Sempena hari raya tahun ni, aku pun mau bwat bisnes juge. Jual kek buah kukus. Resepi turun temurun mak mentua aku. Kesedapan kek ini jangan dipertikaikan. Dikukus selama 4 jam. The taste is just perfect. Nyummy! Sedara mara belah laki aku tempah sekali 4 bijik. Pengsan.

*Lebih kurang beginilah ghupe kek tersebut. Gambar ni bukan hak milik aku, amek dari google sahaja.

Anggaran lebar dia aku tak dapat nak agak, tapi masa try test bwat aritu aku timbang sebijik dalam 3 kilo. Kalau sebijik harganya RM65. Nak setengah pom bley juga iaitu RM 35, dengan beratnya lebih kurang 1.5 kilo. Penghantaran di area Lembah Klang dan Putrajaya dan sewaktu dengannya adalah percuma. Oo cewah!

So, kalau nak tempah, sila halo aku di FB; Eleana Kamal atau emel sahaja. Dijamin anda tak akan menyesal. Lagi menyesal kalau tak order.

Selamat Hari Raya!


Tuesday, August 24, 2010

Rayyan at 20 months.

-Banyak hal. Banyak cite. Dia hanya suka orang yang manjakan dia sahaja contoh mak aku (Uwan) dan akak ipar aku (Ummi). Kalau minum atau suap makan hanya mau orang tertentu sahaja suapkan. Ikut mood.

-Suka jalan gaya lembik-lembik -_-"

-Pemalas gosop gigi. Kena bodek kaw-kaw baru nak.

- Macam bebudak lain gak, apa orang cakap semua dia folo. jadi, watch out lah kepada yang suka mencarut itu termasuk aku sendiri.

-Suka bwat kelakar, pastu gelak sendiri. Memang kelakar!

-Kiraan terkini "One, Tu, Tee, Po, Pai, Cit, Tam!"

-Fav phrase "Blah aa lu! Pap-pap-pap-pap" . Don't ask me what the hell is the last word mean.

-Gila Upin Ipin sangat-sangat-sangat.

-..banyak lagi. Next time!

Friday, August 20, 2010

I wanna be her.

Noah : I'm not usually like this, I'm sorry.
Allie : Oh yes you are.
Noah : I could be fun, if you want. I could be pensive, uhh... smart, supersticious, brave? And I,uhh, I can be light on my feet. I could be whatever you want. You just tell me what you want, and I'm gonna be that for you.
Allie : ...You're dumb.
Noah : I could be that.

I know i have blog about her, him and this movies for couple of time but i just couldn't help it!



Cukur kening / Cukur kenim.


Anda cukur kenim? Aku bukan cakap aku bahik sangat, aku pun pernah jugak. time sekolah menengah tingkatan dua dulu, time nak kawen and sekali time raya lepas kawen, time menandungkan Rayyan.

FYI, hukumnya haram. Bukan harem pants.

Larangan ini disebutkan dalam hadis daripada Ibn Mas'ud bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yg bermaksud : 'Allah swt mengutuk perempuan-perempuan yg mentatu dan mereka yg minta ditatu, perempuan yg mencukur alis dan mereka yg minta dicukur alis, perempuan yg mengasah gigi agar lebih indah dan yang mengubah ciptaan Allah'

Aku rasa tak banyak beza pun muka aku kalau cukur dengan tak cukur kening. Memang lah nampak elok sket sebab kenim aku jenis jarang dan bersepah. Tapi tak cukur pun takpe kot? Sila bwat perbandingan di bawah ini.



My kenim still look gewd is it? Still hensen. Hihiks!

P/s: Self reminder. Bukan tujuan perli sesape. Peace & Love!


Thursday, August 19, 2010

Kuih Sopang.

Dulu arwah uwan aku selalu buatkan kuih ni time puasa. Rindunya kat arwah. Kuih ni kuih orang negeri sembilan. Sodap tau! Lomak-lomak, manih-manih yo. Den dah sms mak den suro buek sabtu ni, omak den okay yo. Yahoo! Kuih Sopang it is!

Ini resepi amek dari internet, lupe nak link source. Try lah!


Bahan inti:
1 biji kelapa parut
1 cawan gula merah
2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan

1 peket tepung pulut
1 biji kelapa (ambil santannya)
Garam

Cara:
1. Gaulkan tepung pulut dengan sedikit garam dan sedikit santan sehingga sebati.
2. Untuk membuat inti, satukan semua bahan ke dalam kuali dan masak dengan api perlahan hingga inti kekuningan.
3. Bentukkan adunan tepung pulut tadi seperti membuat karipap dan letakkan inti. Buat sampai habis.
4. Letakkan kuih ke dalam pengukus dan tuang baki santan. Kukus hingga masak.

Sekian!

Merry-go-round.


Live life!


Harem Pants.


Kalau aku pakai herem pant ni akan kelihatan macam haram tak kawan-kawan?Nak jalan dengan aku tak?


Fergie rawk her harem pant. Langsung tidak kelihatan macam haram.


Wednesday, August 18, 2010

Cendol Bismillah, Taiping.


There is no word to describe. Tiket bas gi Taiping available lagi dok?


Blog Stalker.

Ahah!

Oke, aku dah tukar url blog. Jadi kepada sesiapa yang add blog ini kepada bloglist, mintak tolong pls pls tuka url link kat bloglist anda. Luangkan masa 2 menet yea. Tengkiu.

Dan, bloglist aku turut ilang. Deng. Naseb baik kat ofis pakai Mozilla Firefox so boleh trace hanya dengan menekan satu huruf saje. Tapi tak sume dapat balik. So sesape yang penah berada dalam bloglist aku atau mahu berada dalam bloglist ini, sila inform.

Dan sila baca ini, Blog Stalker- Personal Safety for Bloggers.

Tengkiu.

Monday, August 16, 2010

Goin' private.

Yeah, this blog is goin private. To reader and silent reader, pls gimme ur email to continue reading.
All are welcome. This is just temporary.
Thanx! :)

Berat turun lagi.

Yes, turun lagi. Another 2 kilo. *shuffle kegembiraan laju-laju.

Dan mengikut perkiraan, ini bukan disebabkan berpuasa. Sebab time aku timbang tu, baru sehari setengah puasa. Kalau turun pun 500 gram, pastu lepas berbuka naik 3 kali ganda.

Aku syak ini perbuatan Phytolacca, si ubat kurus yang apak buat. Botol pertama, turun 2 kilo. Botol kedua turun lagi 2 kilo. Hell yeah, 4 kilos baybeh!

Aku malas nak cakap, dulu lepas bersalin aku gemok dowh. Masa bujang berat aku 50 kilo. Masa sarat menandung 9 bulan berat aku 69 kilo boleh? Lepas beranak 57 kilo. 2 month after that 61 kilo kau boleh tak? Gemok dowh. Pastu menten je 61 kilo macam har. Lepas makan ubat homeopathy tersebut, turun secara slow, 4 kilo and that make me 57 kilo now. Peh!

Dan ubat ini tak buat magic ye tuan-tuan dan puan-puan. Bukan makan ubat ni saje bole tros kurus. Kalau camtu, apak saya pasti billionaire sekarang. Rambut mesti kena buat macam Dr.Rozmey. Ahaks! Ok ok. Semua ubat kurus pun kalau korang guna, makan kena jaga. Btol? Sama jugak ubat ni. Makan jaga la. Aku tak makan malam. Paling lewat 7pm. Nasik lemak jauhilah. Special K trylah. Gitu-gitu lah. Tambahan aku minum ECPI.

So, kalau mau cuba ubat ini, boleh la contact aku tanpa segan silu. Sila emel aku di eleana.ak@gmail.com

Kalau anta burung merpati suro dia carik Abu. (kucin jantan kurus kaler kelabu, ekor panjang. Slalu tdo berlengkor depan umah)

Semoga cepat ke kurus. Bye!

Friday, August 13, 2010

Berkenaan tudung.

Aku ni pemakai segala jenis tudung. Selendang belit-belit, tudung empat segi tepat, tudung empat segi sama, syria, tak syria, tudung instant, dan segala jenis fabrik dan juga warna. Semua aku akan cuba.

Mari kita buat perbandingan.

Pada suatu hari selepas solat Zohor di surau, selepas menempek bedak asas dengan kadar nipis dan segera, aku ke cermin untuk memakai selendang belit-belit aku. Sebelah aku, seorang gadis yang sudahpun 5 minit berada di situ, sedang ingin memakai tudung instant beliau.

Jadi siapa patut siap dulu, aku atau dia? Obviously, dia.

TEEEETTT, salah. Aku siap dulu.

Dia tekedek-kedek memakai tudung instant yang sepatutnye tak sampai seminit dah siap, manakala aku membelit selendang dalam masa sepantas kurang satu minit. How is that?

Jadi apa motip pakai tudung instant? Ini bukan pasal aku nak cite yang aku terel pakai selendang laju gila pejam mata pon bole. TIDAK. Aku nak kita sama-sama kaji apa motip tudung instant. Boleh?

Aku bagi contoh, dia masak megi kari segera. Aku masak mee bandung. Kalau aku siap masak dulu, kau rasa ape motip mee segera dibuat? Haaa see my point? Jap, kenapa contoh kena makanan. Benda lain takleh? PUASAAAA.

Papepon, selamat berpuasa! Ngehh!

Tuesday, August 10, 2010

harus beli.

Untuk manusia yang kemaruk facebook seperti aku ni, yelah aku manelah selalu hang out dengan kawan-kawan seperti remaja dulu, kena la bersosial di facebook kan. apa salahnya mengeratkan silaturrahim kan, er sambung balik, untuk manusia seperti aku ini, aku rasa aku harus mempunyai handphone android. setuju? angguk laju-laju.

tapi, pulus ada tuan? haha. ingat nak angkat BB white edition tapi takde video call, camne nak 3G dengan ayang-ucuk-ucuk-anje-mama tu dikala berjauhan? pastu takde GPS lak tu. dikala sesat takkan nak call laki aku je? dibuatnya dia tengah membuta ke, tido tak sedar diri ke, bukankah GPS yang menyelamatkan kita? yelah, selain bertanya pada orang yang lalu lalang kan.

Pastu ura-uranya kerajaan nak mengharamkan BB? Mak ai, itu memang provokasi bersahaja oke. Pengguna-pengguna BB pasti mengamuk sakan termasuk laki aku yang sedang kumpul duit beli white edition. Kena tunjuk resit pembelian untuk reimbursement ah camtu.

So, i am here looking for android phone preferably by Motorola. Aku memang hantu motorola. Sejak Talkabout sehingga ke V3 RAZR membawak ke V9. Aku obses dengan motorola. Aku harus ada Motorola Dext!



Monday, August 9, 2010

Make Up Class with Raja Suefiena.


*register and self introduction
*Product Introduction by Raja Feena and Zety
*Brushes and others tools.11 00 am – 5 30 pm Makeup Application from basic to advance

• Makeup Base
• Foundation & tricks.
• Face Shaping…Shading
• Color selection
• Eye shadow application & color combination
• Tips & Tricks and more…

*Demo will be conducted by Raja Suefiena and practical will be done by student as they will arrange into Couple.
*Lucky Draw and Best Makeup
*Q&A
*Berbuka Puasa
*Fees RM 250 only. Cert will be provided.
*Location will be at Wisma Sejarah Jalan Tun Razak Kuala Lumpur


Come and join her! Visit her blog here.

Marhaban Ya Ramadhan!


Selamat berpuasa kepada semua umat Islam yang akan menjalani ibadah puasa Rabu ini. Semoga semua ibadah kita pada bulan yang mulia ini diberkati-Nya.
Amin.



Monday, August 2, 2010

Berkenaan lif.

Ya, ini post dengan berkenaan lif. Ala, lif yang korang masuk, TEKAN butang dan bawak korang naik atas laju-laju tu. Ada kat ofis yang bangunannya tinggi, kat kondo, shoping mall etc.

Banyak-banyak lif, lif kat ofis yang paling pissed me off. Sebab kat rumah takde lif, dan seminggu sekali kot gi shoping mall. Jarang jumpa.

Lif kat ofis hari-hari jumpa.

Ada satu hari, aku memang habitat sampai ofis awal pagi. Seawal 7 pagi. So, lif memang clear la time-time gini. Aku sampai ground floor, TEKAN butang yang menunjukkan tanda naik ke atas. Ofis tingkat 8. Yea, lapan. My lucky number u know?

Pastu lif terbukak dan aku masuk. Aku posing baik punya kat tiang tepi tu. Bwat muka cover hensen sebab ada CCTV kat sudut lif tu. Mana tau ada jejaka hensen sedang memerhati ke an. So aku terus posing, dan posing lagi. Tetibe aku tersentak, wadehal tingkat lapan lama sangat ni mennn?

Yelah kan, posing sangat, sampai lupa nak tekan butang yang ada nombor lapan. Adalah dalam 3 minit lebih aku posing dalam lif tu. Dan kejadian ini hampir setiap bulan berlaku kat aku. Kempunan nak jadi model katakan.

Ok bye.

moral of the story: TEKAN dulu butang lif, baru posing.

Song in my head.

Do you have a certain song in your head when u wake up every morning? And that certain song keep spinning in your head for the whole day? Do you? Or is it just me?

Pagi tadi bangun tido terngiang lagu David Guetta-Getting Over You, celik mata 6 am rasa nak shuffle tros. Sampai sekarang 10.33 am masih terngiang-ngiang dan aku pasti akan terusan begini sampai malam karang.

Semalam lagu Justin Bieber-Baby, kelmarin lagu Cranberries- Salvation, ketuat tak ingat dah.

Simptom' radio dalam kepala' ini dah aku rasa sejak zaman sekolah rendah kot. Dari zaman Francesca Peter ke zaman Backstreet Boys membawak ke zaman JLo hingga lah ke zaman Lady Gaga. Am i really the only one having this? Am i? Anyone with me?