Tuesday, September 2, 2008

my precious-precious MOMO.

Ia bukanlah tajuk sebuah stereng kereta yang diimport dari Jepun.Ia adalah seekor kucing,dilahirkan dengan 2 beradik lain tapi semuanya mati dari kecil taktau apa punca.hanya seekor yang survive.jantan.aku bagi nama-MOMO.dari kecil momo memang kiut.mata bulat redup,misai panjang,muncung kecik,telinga besar,bulu putih oren-kaler wajib bagi kucing2 di rumah aku.

Sejak dari kecil,badan momo kuat menggigil.kami sekeluarga tunggu je time momo pandai bejalan,nak main kejar lidi ikat dgn plastik.dari sehari ke sehari,sebulan ke sebulan,momo tak pandai2 jugak nak bejalan.kucing2 lain yang sebaya momo sume dah pandai catwalk,panjat pokok jiran,main galah panjang tapi momo tidak.momo jalan mengesot2,mengigil2.selangkah dua momo akan jatuh dan bangun balik dan jatuh balik.kalau duduk pun,kepala momo menggigil dan menggeletar.dia boleh lari jugak,tapi mesti akan jatuh.kesian tengok dia,kadang2 ambik masa nak bangun balik.tapi dia tetap akan bangun.never give up.disebabkan itu,kami sekeluarga sangat2 sayangkan momo.momo sangat special.makan pon takleh makanan yang keras,kena beli yang lembut.momo tak pandai minum sendiri,kene bagi minum pakai jarum injection yg besar tu.tido pun dalam rumah-mak tak bagi dia tido luar.tak macam kucing2 lain,masok umah je,mak teros halau syuhh syuhhh.1st time aku tengok mak betul2 sayangkan kucing.pagi2 cari momo dulu,bagi makan minum,belai,buang taik mata dan telinga momo.mak panggil momo suka2 hati dia je.kadang2 memo,kadang2 amo.semua terikut2 dah.kami bagi momo sepenuh perhatian dan kasih sayang.

Dia suka cakar orang.tangan kami sekeluarga abes calar balar halus,ade yang calar panjang,yang calar dalam,dan juga bedarah dicakar momo.mungkin sebab dia rasa diri dia tak berupaya dan mempunyai sifat self protection yang tinggi.orang nak belai je dia cakar.tapi kami tak kisah.nak jugak belai.kalau dia berak dalam rumah pon mak x marah.time mak basuh tahi2 dia,mak saja2 lah hagah2 dia 'ni sapa punya taik ni?' mak bulat-bulat mata.pastu mak jawab balik sendiri 'taik amo la'. (mewakilkan momo) Momo pandang redup je kat mak,buat muka kesian macam bekata 'sory mak,amo tak tahan.nak kua mak tak bagi :D'
Ada pernah satu kali,momo eksiden dalam rumah.time tu apak je ada.momo telanggar pasu kaca mak yang tinggi.apak kata momo menggelitik sekejap,pastu ok balik.semua lega.camtu pun,lari laju gak.nasib baik kucing ada 9 nyawa.disebabkan kejadian tu,gigi taring momo patah satu.
Kuat makan,badan momo naik gila.gomok,baru 5 bulan umur dia.aku panggil dia 'tayang'(sayang la tu).masa tu aku dah nak dekat-dekat kawen,mak selalu risau "mana nak letak momo ni,nanti ramai orang datang rumah dia takut".memang momo takde kenal orang lain.die kenal apak,mak,aku,nani dan along sahaja.kalau orang lain datang,dia lari jatuh2 dan meyorok belakang sofa.tian tayang.
Satu malam tu,aku nak balik ke rumah sewa kat Taman Melati.aku sempat cium momo dan cakap 'babai tayang',tapi momo tak pandang langsung muka aku.badmood kot.sampai je rumah sewa,aku relax2 kejap,x lama tu dapat msg dari along. 'ngah.momo dah mati'. terhenti napas aku sekejap.aku ingat along bergurau,terus aku call along.along tak tipu,betul la-momo dah mati.time tu along sorang dekat rumah.apak dan mak hantar nani balik poli.along kat atas,dengar momo batuk kuat.turun bawah momo dah tebaring,nyawa2 ikan.dah tak sempat buat apa.aku meraung malam tu.aku call mak,mak pun tengah meraung.malam tu aku xleh tidur.mata aku bengkak keesokan harinya.bila cerita kat akak opis,dorang macam nak gelak,tapi control.mata bengkak2 ingatkan nangis sebab ape,sebab kucing mati rupanya.yela,orang yang tak sayang kucing takkan paham perasaan ni.sangat2 sedih.
Lebih kurang seminggu lagi aku nak kawen masa tu.mak kata,mungkin dia taknak orang risau nanti bila aku kawen nak letak dia kat mana.mungkin dia taknak menyusahkan orang lagi.
kami langsung tak kisah momo :(
Aku sedapkan hati,nanti kat syurga kita akan jumpa balik kucing2 yang kita sayang.dah banyak kucing yang aku sayang mati.Milo,T-Bone,Demok dll.tapi momo yang paling buat hati aku tesiat2.dan sampai sekarang aku masih rindukan momo.
Aku tak dapat tgk apak tanam momo malam tu.minggu depannya,bila aku balik rumah,terus pergi kat kubur momo-dekat laman belakang rumah.aku menangis lagi.


gambar 1st dengan momo.pagi2 mak selalu hantar dia kat bilik,kejut aku dan nani bangun tido.
momo pandai posing.tayang amo!




momo dah gemok gile,kua makan.time ni tengah sebok2 buat hantaran kawen.momo pon nak sebok golek-golekjugak.



momo dah besa sket.lek lek sak kok kat laman umah.


gamba porno momo.


suka gile makan coklat.sampai jari2 aku kene gigit.



gambar last.time ni katil pengantin baru sampai.momo sempat golek2 atas katil,for the last time.

ailebiu momo.nanti kita jumpa disana :)



3 comments:

borsetta queen said...

momo the mamee monster..nape x cter pasal milo? lagi trajis..milo the three legs..!

Apiz_28 said...

hurmm..sedih citer kau nih..aku memahami..aku pon ade kucin gak..mati gaduh ngan anjing jiran...sejak tu aku ngan mak aku x nak bela kucing lagi..x sanggup tgk die mati...hurmm...tapi kan..aku lupa lah nama kucing aku..rasenye...x letak nama..lupa dah..

Hannani Kamal said...

momo ! :((