Thursday, March 31, 2011

Kisah seorang akak yang tamak.

Yo guys. You guys alright? Well I'm not. I'm bloated in the same time pissed off. Begini kisahnya..

Classmate aku bagi aku 2 helai kupon McDonald's dimana setiap pembelian RM5 anda akan dapat 2 big breakfast percuma. Banyak untung. Aku takdelah macam, "OMG OMG nak pergi McDonald's sekarangggg OMGGG!!". Takdelah sampai camtu, cuma macam "Oh ini kalau tak pergi akan rugi di situ" *sambil jeling kupon tersebut.

McDonald's paling hampir dgn ofis aku adalah McDonald's Desa Pandan. So, this morning, disebabkan last day kupon expired, aku ajak laki aku meluangkan masa ke McDonald's. So, 1030am kami sampai. Aku hampir pengsan tengok manusia punya ramai beratur sampai ke luar pintu. Mak ai. Tapi laki aku suruh queue jugak. Jadi aku queue sebab laki aku memang pesen malas nak berdiri lama sebab dia gemok.

Jam lagi 15 minit nak 11am. Semua maklum kan 11am McDonald's dah tukar regular menu. Padahal semua manusia dok pegang nak redeem kupon ni. Keadaan menjadi tegang la sket kan. Tapi aku dah standby bbm dengan laki aku, kalau tak sempat bfast menu, kami nak order regular menu saje. Jadi, aku pasrah je la. Kalau sempat, dapat. Tak sempat takpe.

So, tengah-tengah dalam berdebar sumorang takut tak sempat redeem kupon ni, tetiba ada sorang akak ni selit selang sorang depan aku. Anak dia dah beratur kat situ, but practically dia masih memotong sebab dari mula aku beratur aku tak nampak dia kat situ. So, aku jeling-jeling je lah dia. Kat twitter aku dah memaki dah. Tapi aku muka relax lah lagi ni.

Sampai turn dia dah tinggal 5 minit lagi sebelum regular menu, korang tau berapa banyak kupon die redeem? LIMA okay? 5 kupon makes TEN freaking big breakfast. Bayangkan muka pantat budak kaunter tu camane? HAHAHAHA. Muka aku korang takyah bayangkan okay.

Pastu ni dah curik masa aku jugak la ni kan. So aku jeling-jeling lah lagi muka akak tu. Dia perasan lah kot aku dok jeling dia dari tadi jadi dia pon cakap "Kalau tak sempat tu nasib lah kan" sambil jeling aku. Akak, u're so funny and fat and greedy. Bad example to your son standing right next to u. Kau potong line aku pastu nak bikin panas.

Sampai turn aku kat kaunter dah tepat 11pm tapi masih sempat lah guna kupon tu. So, okay. I redeem ONE kupon, enuff for me and my husband. Akak tu masih kat sebelah aku sebab tengah tunggu SEPULUH big breakfast dia tu. Pastu dia boleh sound lagi "Kalau tak sempat, kau boleh je order burger ke pape ke kan". Aku pandang tepat muka dia "Huh, tamak" pastu aku pandang belah sana. Aku tak larat nak pandang muka orang-yang-dah-rasa-bersalah-sebab-memotong-Q-dan-tamak-order-banyak-serta-menyusahkan-orang-pastu-banyak-bunyi tu.

Aku ingat sampai situ je, sekali akak gemok tu sound lagi "Kau takde anak kau taktau lah orang anak ramai camane". HAHAHAHHA itu aku rasa happy sket sebab, well i maybe look like anak dara kot sebab dia cakap aku takde anak lagi. Aku baru nak pandang balik nak cakap "PUKKK- " dia dah berlalu pergi sambil mulut cibai dia berkata"kecoh lah kau minah" dan kedua belah tangan bawak 10 big breakfast dia tu. What an example that fat greedy lady shows to her son? Aku berdiri sambil macam terkelu sebab dalam otak aku dok laju pikir takkan aku nak sound balik sebab dia dah jauh? Takkan aku nak kejar? Sambil aku compare, kalau aku maki dia balik, mana maruah aku? Sumorang mesti pandang aku sebab aku yang still kat situ, dia dah angkat kaki blah dah an? So, aku just tengok dia pergi dengan hujung mata dan hati panas.

Here's the situation. Aku rasa kat sini, hanya ahli keluarga je lah yang tau betapa sebenarnya aku ni seorang yang sangat rude gila kalau mengamuk. Aku taknak la cite kat sini nanti malulah aku kan. So, dalam situation tadi, memang terang-terang akak tu yang salah. First, dia potong line di saat-saat tegang. Kedua, dia selfish tak fikir orang dan tamak. Ketiga, dia kurang hajar plak tetiba nak sound gua. Akak tu pakai tudung, pakai jubah uolls. Acane tu? Dia sorang je ada anak ke? Acane?

Another stupid in this situation is the McDonalds itself. Korang tau tak sebenarnya aku penah keje kat McDonald's selama 2 tahun? Kaunter, drive thru runner, order taker, lobby, kitchen, sume aku pernah handle. And aku pernah dapat first award McRocky (untuk petugas kaunter yang paling laju serve orang katenya). Dan kat store McDonald's yang aku keje tu, aku perempuan pertama yang jadi PC. (ketua yang handle kitchen). Semua jenis burger McDonald's aku penah bwat. Apa burger yang melayu, cina, india suka makan aku tau. Big breakfast yang akak tu jakun sangat nak bagi 10 orang anak dia makan tu, dari tahun 2000 aku dah hadap masa training kat McDonald's Titiwangsa dulu. Cakap je dgn sape aku tak pernah gadoh kat McDonald's dulu. Dgn crew, dgn customer, malah dengan manager sendiri aku penah gadoh. So, muka pantat budak kaunter pagi tadi tu aku faham sangat sebab aku penah jaga drive thru masa peak hour for 10 hours alone, non-stop (supposed to be 2 ppl handling drive thru tidak termasuk order taker) Sampai aku dah lembik berlari, merayu nak balik kat manager pastu manager merayu balik kat aku suruh stay sebab takde orang nak ganti. Huhh.

Aku bukan nak bragging aku ni best gila sebab keje McDonald's, tak lah. Aku cuma nak cakap McDonald's tu bodoh sebab tak bwat persediaan. rm5 purchase pastu dapat 2 big breakfast free? Sapa taknak? So, kau kene expect a lot customer especially on the freaking last day specifically last hour la kan? So, McDonald, what u have to do is standby la crew yang cukup. Tu pun nak kene ajar ke bodoh? Demand is high, f*cker. Stupid moron kau ni. Ni scramble egg pon tak cukup masak. Kaunter bukak dua je, customer dah melimpah-limpah ke luar pintu. Fork and knife pon tak stock up sampai kena makan dgn sudu eskrem. Jadahnya. Tak kira lagi berapa puluh ribu kerugian kau disebabkan kupon ni. Ini kebodohan yang outstanding. Tahniah McDonald's.

And one more thing, sistem beratur McDonald's yang baru ni really pissed me off lah. Budak kaunter amek order, amek payment, kuar tray, tolak sebelah. Pastu budak kaunter ni amek next customer plak. Yang order first customer ni, ada orang lain plak attend. Yang org lain ni kalau laju serve takpelah, ni tehegeh-hegeh macam penagih. In the end, kau dapat makanan kau sama lama dengan next customer tadi. Apa bodoh sistem beratur kau ni McDonald's? Tamak sial kau ni. Attend customer habes sorang-sorang takleh ke? Pastu masa yang tegang orang berkejar nak redeem kupon sebelum 11am tadi takde plak kau guna sistem kau tadi?

Inilah masanya aku nak sembur semua makian yang ada dalam dunia.

We as a customer hv the right to complain , aren't we? So, kalau tak puas hati, complain lah. Kalau customer lain ajak gadoh, look at yourself first. If u are a mother, just STFU and let it go. Jangan bwat maruah kau jatuh depan orang ramai. If u're a teenager, u better fight back like i always did. Baling air ke, burger ke, sos ke. Sebab akak gemok dan tamak dan selfish macam tadi tu, she actually deserved a good damn curse.

Damn, I'm really good at complaining. Look how much I've typed inna half an hour. That's it lah kawan-kawan. Jangan terasa ye kalau terkena. Adios!


6 comments:

cek^sou! said...

akak memang idola saya la! kalau akak dapat jerit at least "pukimak punya betina" kat akak tamak tu mmg lagi saya saspek kat akak la! tabik rping!!!

ngeee...

nadia- said...

terbaek ar weh...bole wat ucapan majlis nih...hak2

naya said...

kihkikhik.. nak ajak akak tamak tu repeat lah cemni!

naya said...

nadia: hahaha ucapan majlis pengkebumian ke camane ? ;p

merahitujambu said...

bahahaha...bila dh ramai2 confirm gaduh puna..standart!!!xleh bawak majlis laa akak tu...ahahaha...ptt laa ritu nk g sarapan kt mcd bukan main ramai..rupanyaa semua dok gile kupon..nasib ada drive true..jadi guna kaan jln yg cpt dan pantas..hehehe

Anonymous said...

sape ajar mencarut?? repot kat mak baru tau