Tuesday, March 15, 2011

Pet peeve #001

According to Dictionary.com, which is one of my everyday site, pet peeve means a particular andoften continual annoyance; a personal bugbear. Which in Malay, it means 'mende yang hari-hari hangpa dok complain'.

Well, who doesn't? I even have a different pet peeve for a day, for a whole month. Even better, i can make it for the whole year. Too much complain ain't it?

Duduk kat kotaraya KL ni, memang takleh lari lah dari complain benda-benda yang common. Bukan complain pasal life dalam erti kata lain tak bersyukur. Ini complain pasal benda yang orang lain bwat, yang bagi efek menyusahkan dalam hidup kita. Kalau renung dalam-dalam, nampaklah beza dia.

Bercakap tentang pet peeve, meh nak cite pet peeve aku pule (walhal memang entri ni nak cite pet peeve aku pon an). Sebagai pemandu kereta yang tegar kat jalan KL yang jahat ni, tak hairanlah kalau complain aku sume berkisar tentang jalanraya dan pemandu-pemandunya.

Pemandu yang susah sangat nak bagi signal macamlah nak bagi signal kene turun kereta bukak suis kecil kat lampu signal tu ; kau tak pelik ke? it just flicking your finger to give a signal. kenapa yang susah sangat sayang? kereta kau yang besar tu memang keluar takde signal ke camane? negara bodoh mane yang keluarkan kereta kau tu sayang? HAIHHH. aku rase macam aku pulak nak turun lempang korang yang pemalas bagi signal ni. 2 syarat aku bagi kereta masuk depan aku, pertama; bagi signal, kedua; bersedia dan confident nak masuk. kalau kau bagi signal terkelip-kelip tekelip-kelip tapi tehegeh-hegeh teragak-agak nak masuk pon takleh gak. bagi signal, tengok kete, selamat, masuk, jalan laju-laju. takde orang susah nak slow sebab kau slow. abes cite. selamat lalu lintas. takde besepah motosikal tengah jalan kene sauk dgn kete kau, faham? terutama yang kete besar otak kecik tu. apa? apa pandang? #tetiba.

Bwat masa ni, satu jelah dulu pet peeve kang banyak-banyak orang pon menyampah dengan aku. Kbai.



2 comments:

AAAshop said...

kan...sakit pulak hati bila masuk men redah je.tahu laa kita ni perempuan yang bawak..huh!!keparatnya laki..*kan dh emo...

kadang2 sesetengah pompuan bawak cam jalan dia punya..duduk line laju walhal bawak cm cicak!!huh!!

izawati ahmad said...

i tot pet peeves tu pasal kucing kesayangan kita. bukan eh?

ok dah satgi ada orang pet-peeve entry kat I plak. lol.