Monday, March 15, 2010

Cipgu Bahase Melayum.

Ini cipgu bahase melayum cikgu bahasa melayu saya yang baru ; Cikgu Izawati Ahmad.

Ehe ehe ehehehe.

Yea, aku mengaku bahawa aku memang suka sangat sangat sangat lah ubah ejaan bahasa melayu. Kalau salah disisi undang-undang, aku sudahpun berada di tali gantum gantung.

Handsome (hensem) jadi hensen.
Rayyan jadi Layen.
Kahwin jadi kawem.
Bosan jadi bosam.
Esok jadi esop.
Hidung jadi idum.

Ok banyak lagi.

Kebanyakkan kesalahan bahasa tersebut dilakukan di Facebook dan laman-lama sosial yang lain. Jarang dilakukan di blog ini. Sebab orang di sini agak random dan aku taktau siapa yang membaca. Dibuatnya guru besar sekolah lama baca, tak ke naya?Ask yourself lah kan.

Kalau kamu ada dalam frenlist saya di FB, kamu akan tahu.

7 comments:

Hannani Kamal said...

zura tanye aku itu hari

"nani dgn kakak nani mmg eje mcm tu ke, kalau sayang jadi sayam. N.G tuka terus jagi M eh"

aku tak terkate

naya said...

uruf K tuka jadi P die x kate?

esok jadik esop.

izawati ahmad said...

bukankah sudah dikata kamu itu totally different case hahahaaa..

naya said...

tapi kalo masuk court,boleh jadi kes ni ;p

Hannani Kamal said...

itu nabil pertikaikan

cek^sou! said...

tak pe, aku suka baca ayat2 ko yg cam gitu :)

Cheno said...

haha i loikee. comelll jemmm ;p