Tuesday, January 26, 2010

Lahanat tak berintergriti.

Korang tahu apa makna intergriti?

Intergriti tu datang dari hati. Keikhlasan, amanah, berwibawa, bertolak-ansur, jujur. Nilai murni lah pendek kata. Bukan saja dalam pekerjaan tapi dalam segala hal yang kita buat dalam hidup kena ada intergriti. Termasuklah bawak kereta.

Aku penah dengar ceramah seorang orang penting jugak la dalam IIM. Dia cakap kalau diberi kebenaran,dia nak bawak senapang sambil memandu. Dia nak tembak orang yang suka potong queue. Aku sangat sokong dia,malah korang juga mesti angguk setuju laju-laju kan?

Ceritanya begini.

Pagi tadi aku dah lambat pegi keje. Jalan agak jem. Dalam hati,wadehel alang-alang dah lambat kan. So, aku bwat relax aku la. Sampai kat jalan-dua-laluan-menjadi-satu-laluan, aku pun masuk la queue dimana kereta masuk secara bersilang-silang. Aku menanti penuh sabar ni. Sampai turn aku tiba-tiba sampai satu lahanat berkenari merah no plat WMB 55** ni. Dia cucuk-cucuk nak masuk. Aku bwat relax lagi. Aku terus je. Nampak macam dia nak bagi jalan la. Tiba-tiba dia teruss potong line aku. Aku pun HONNNN la panjang sambil memaki " BABI kau kenari!"

Rasa tak macam sial ke baru sampai tiba-tiba terus nak potong queue orang. Tak beretika langsung jantan itu bawak kereta. At least tunggu la satu atau dua kereta yang dah lama tunggu ni lepas dulu. Apa kau lambat pegi keje? Aku ni cepat pulak? Memang lahanat.

Pastu biasa la, kalau kau bengang dengan kereta tu mesti kau rasa nak potong dia kan? Aku pun. Dalam hati, kalau ada senapang best tembak ni. Jadi aku potong lahanat itu, dan aku jeling dia laju-laju. Dia tak pandang pun. Bwat donno je dia. Dia ingat pakai spek itam besar dengan rambut basah baru lepas mandi tu hot la? TIDAK ye. Aku benci perangai orang bawak kereta macam tu.

Pastu bila pk balik no plat dia WMB dan makian aku tadi,memang kena lah.

Wa Memang Babi (tuan punya kereta tu lah ye,yang lain sila jangan terasa)



6 comments:

akiss ferrero. said...

siyesli so babi lelaki yg tak hot itu!

muhamad imran said...

cakap babi time bawak kete memang best

izawati said...

2 perkara;

1) never let a woman angry when she's driving
2) never permit a gun to a woman even if she's not driving.

kesimpulannya, never make a woman angry.

Hannani Kamal said...

WMB tu no plat volvo apak kau

cik EPAL said...

wmb??

Naya said...

nani:kete apak bukan WNB ke? ala,kalo ye pon khas untuk kete tu saje :D

iza: agreeeeee!

cik epal: yes,WMB :)